HamBo — med Kavallahuset som förebild

Boendegemenskapen HamBo på Österlen tillkom med Kavallahuset som förebild. Här berättar initiativtagaren Tore Wizelius om hur HamBo växte fram och tipsar om möjligheten för besökare att stanna några nätter.

Om HamBo

När jag kom till Sverigehuset i Kavalla första gången, kände jag mig hemma där redan efter en kvart. När jag åkte hem från Kavalla för femte gången, undrade jag varför jag skulle göra det? Det är ju så här jag vill bo och leva, i ett hus tillsammans med trevliga intressanta människor, där man kan välja att vara i sällskap eller för sig själv, och i en miljö med behagligt klimat dessutom. Och varje vecka dyker det upp nya spännande gäster. Det var hösten 2017.

I januari 2018 dök det upp en annons i en Facebook-grupp som heter ”Vi som vill bo kollektivt när vi blir äldre”. Min dotter, som bor i Malmö, skickade också samma annons till mig, eftersom hon visste att det kunde intressera mig. Hon hade också tillsammans med mig tillbringat någon vecka i Kavalla.

Det var den före detta lantmannaskolan i Hammenhög som var till salu, för det facila priset på 4,5 miljoner. Skolan var nedlagd sedan länge, men drevs vidare som vandrarhemmet ”Valnöt och kaprifol” och därefter som flyktingförläggning. När den lades ner ville flyktingbaronen förstås sälja huset, men vem vill köpa en gammal tegelborg i tre våningar, byggd 1907, med 40 rum, de flesta som små celler?

Den före detta lantmannaskolan i Hammenhög.

Via facebook-gruppen samlades ungefär femton personer för att ta en titt på huset. I stort sett alla i mogen ålder, pensionärer eller på god väg att bli det och ingen som kände någon annan. Det visade sig ju vara ett fantastiskt hus, eller kanske bättre uttryckt, ett nerslitet hus med stor utvecklingspotential, så vi som hade samlats på bokkaféet i Hammenhög bestämde oss för att bilda en förening, Hammenhög Bogemenskap KHF, kallat HamBo, och lägga ett bud.

Enkelrum

I augusti 2021 flyttade vi in. Då hade huset byggts om, till 14 små men moderna lägenheter och med stora gemensamma utrymmen; sällskapsrum, gemensamma kök, hobbyrum och nu också en keramikverkstad. Resan dit var minst sagt besvärlig, svårt att få banklån, och lika svårt att få pengar att betala byggfirman för deras utmärkta jobb. Men allt gick i lås. Nu bor vi här.

Köket

På tredje våningen har vi tre fina gästrum, som vi hyr ut till släkt och vänner som kommer på besök, och via Airbnb. Till gästrummen, som är ganska små, hör också ett stort sällskapsrum, med tak upp till nock, och med ett välutrustat kök. Priserna är de lägsta på Österlen. Det är som ett lyxvandrarhem, precis som Sverigehuset i Kavalla.

Sverigehuset i Kavalla är så otroligt vackert, i sin fulländade funkisstil, så det går ju inte att konkurrera med. Men HamBo är fint det också, byggt 1907 i nationalromantisk stil, inte som ett slott, mer som en tegelborg.

Sällskapsrummet

Om man bor på HamBo en vecka eller mer, kan man också vara med på de gemensamma middagar vi har 2-3 gånger i veckan, och äta god mat för 50 kronor per måltid. Det finns dessutom en fin gammal gästgivargård inom tio minuters gångavstånd. Landskapet på Österlen är fantastiskt vackert också och Simrishamn och Ystad ligger inte så långt bort, inte mer än en halv timme med buss, 20 minuter med bil.

På högsommaren satsar vi på turister, med högsäsongspriser, för att dra in pengar till vår fortfarande något ansträngda ekonomi, men under resten av året är det billigt att hyra in sig på HamBo, en, två eller tre veckor, för att i lugn och ro skriva klart någon bok, eller en vetenskaplig artikel. Måla och fotografera går förstås också bra. Huset är stort, och det finns många ställen där det går att arbeta i lugn och ro. Med ne jämn ström av intressanta gäster blir det nästan som i Kavalla.

Om ni vill veta mer kan ni gå till vår hemsida, www.hambo.one. Om du vill boka ett gästrum, ring mig på 070 650 69 83 eller mejla till rum@hambo.one.

Välkommen!

Tore Wizelius