Husets historia

Kavallahuset eller Souidiko spiti, som betyder Svenska huset på grekiska, är ett gästhem för forskare och kulturarbetare. Huset lät byggas av Svenska Tobaksmonopolet (senare kallat Svenska Tobaksbolaget) som på 1930-talet importerade stora mängder tobak från norra Grekland och behövde bostäder för sin personal.

Funkis i olivernas förlovade land

Den grekiske arkitekten P Manouilidis ritade huset, en stor vacker stenvilla, med inspiration av svensk 30-talsfunkis. Huset invigdes 1936 och har förklarats som byggnadsminne av grekiska myndigheter. 1964 började det användas som gästhem för kulturarbetare och semesterbostad för Tobaksmonopolets anställda. 1976 donerades huset till Svenska Institutet i Athen, som sedan dess har förvaltat det. 

Svenska huset ligger högt placerat i stadens västra del, cirka femton minuters promenad från centrum. Det innehåller tio sovrum med skrivbord och en till tre bäddar per rum samt en separat lägenhet med plats för upp till fyra personer.

Kavallahuset ät inget hotell utan upprättat för självhushåll.

Inne i huset

Där finns två gemensamma kök, två badrum, två seprata WC, tvättstuga och ett stort arbetsrum. Arbetsrummet som har luftkonditionering är utrustat med en dator, två skrivare och en scanner. Hela huset har trådlöst internet.

Huset har ett vackert sällskapsrum med bibliotek och terrasser med fin utsikt över staden och Egeiska havet. På husets baksida ligger en stor trädgård med olivlund och en skuggad arbetsplats för skulptörer.

Personal på plats

För skötseln av huset ansvarar Elisabeth Gullberg som är husets intendent. Elisabeth är anställd av Svenska Institutet i Athen och jobbar bland mycket annat med att tillsammans med kommunen och lokala föreningar i staden, genomföra olika kulturprojekt, som ett led i utbytet mellan Sverige och Grekland.

Vad är ett kalas utan en broschyr?

I samband med Kavallahusets 80-årsjubileum tog intendent Elisabeth Gullberg och Atheninstitutets ordförande Arto Penttinen fram en broschyr om huset som du kan ladda ner här.