Åke Ericson, november 2013

Stipendiet till Kavalla i svenska institutets hus gjorde det möjligt för mig att få arbetsro under två veckor för att kunna fokusera på mitt projekt om Romernas situation I Europa från åtta länder.

När jag åkte till Sverigehuset I Kavalla hade jag kommit halvvägs i projektet och nu satt jag mestadels på dagarna för att fördjupa mig i dom område I dom tre länder som jag har kvar att dokumentera . Det är ett fantastiskt hus att arbeta i, med den extremt stora takterassen och även ett varmt klimat i november månad.

Jag avbröt min vistelse med hjälp av den extremt vänliga indendenten Elini för att åka till Athos nedanför Tehessaloniki  som består av 20 östortodoxa kloster och utgör en autonom stat under grekisk överhöghet. Endast munkar får bo på Athos och idag bor där ungefär 1 400 män. För att besöka halvön krävs specialtillstånd och inga kvinnor får besöka Athos.Jag stannade där under fyra dagar för att göra mitt bildarbete som krävs som redovisning från min vistelse i Grekland. Sen när jag kom tillbaka sent en kväll med taxi till Kavalla fortsatte jag min research om Romernas situation I Europa under flera dagar. Denna vistelse i Kavalla betydde oerhört mycket för mig.

Åke Ericson, Kavallastipendiat från SFF 2013.

Foto Åke Ericson