Reserapport från Kavalla: Cecilia Ekhem

När Författarförbundet utannonserade vistelsestipendier förra året konsulterades gamla reseberättelser och nätkartor för att en sjukstugeförfattare skulle kunna ta ställning om om ett besök i Καβάλα vore möjligt. Svaret blev ja, från undersökningen och glädjande nog också från Författarförbundet, och en tid av längtan tog vid.

Den 17 juni 2023 landade jag i huset, med trygga intendenten som guide och med författarmodern som sällskap första veckan och en fantastisk vistelse tog sin start. Det vackra rummet nr 1 var mitt och utsikten över Medelhavet och Thassos hänförande. Att vistas i Kavallahuset var som en paradisisk blandning av stillheten i ett kloster, den vilsamma euforin i ett bibliotek och den kreativa glöden i en ateljé eller fest för kreativa människor. Och just det bjuder Svenska huset verkligen på. Värmen mellan erfarna gäster och premiärbesökare var påtaglig, och husets historia och dess fina vårdgivare bidrog till den trygga känslan.

För mig som mår så mycket bättre i min kroniska sjukdom myalgisk encefalomyelit (ME) i hett klimat blev den här svettiga månaden mer produktiv än ett år hemmavid, och jag fick under dessa veckor glädjas åt att ta emot besked om ett nytt förlagsavtal. Det betydde mycket att dela det med fina tillfälliga medresenärer på livsresan.

Foto: Cecilia Ekhem

Den här bibliska staden med alla sina backar och trappor är utmanande för begränsade kroppar, men taxin är billig, sällskapet hjälpsamt och den närmaste lilla butiken hade allt jag behövde. I synnerhet när jag fick en särskild väg krattad i det K-märkta husets grus för min lilla promenadscooter.

Tack Souidikó spíti, Författarförbundet och alla fina människor som tar hand om huset och har besökt det under alla kreativa åren. Det var med ödmjuk tacksamhet jag la mitt namn till de andra i gästboken, tillsammans med den här dikten. Under en månad som denna hann både livets kamp och tillit avhandlas och reflekteras över, och den känsla jag hade som besökare var att vara buren och få chans att bära historien vidare.

Livet är

just det här.

Kamp och tillit.

Buren. Bär.

Tack!

Cecilia 

Cecilias hemsida hittar du här!

Den 11 september öppnar ansökningsperioden för vistelse i Kavalla under 2024. Läs mer om vistelsestipendiet här.